Inchecken

Hoe laat moet ik inchecken voor mijn vlucht?
U dient voor al onze vluchten uiterlijk 2 uur voor vertrek in te checken.
Wat zijn de openings- en sluitingstijden van de incheckbalie?
Op Schiphol kunt u vanaf 2,5 uur voor vertrek inchecken. Wij adviseren u ruim voor de geplande vertrektijd in te checken. De check-in balies op Schiphol sluiten 50 minuten voor de geplande vertrektijd van uw vlucht. De check-in-balie's van Onur Air ,Pegasus en Sunexpress vindt u in vertrekhal 3. Transavia in vertrekhal 1. Indien de luchthaven de check-in balie eerder sluit dan kan de reisorganisatie niet aansprakelijk gesteld worden voor het missen van de vlucht.

Boeken

Ik ben getrouwd, welke naam geef ik bij mijn boeking op?
De naam die in uw paspoort staat vermeld, is de enige juiste naam om in te vullen bij uw boeking. Op de luchthaven wordt de naam op uw boekingsbevestiging en die in uw paspoort met elkaar vergeleken, daarom is het belangrijk de juiste naam in te vullen. Als deze namen niet met elkaar overeenkomen, wordt u niet geaccepteerd op de vlucht. Let op: Als u alleen uw getrouwde naam opgeeft bij boeking en in uw paspoort staat alleen maar uw meisjesnaam wordt u niet geaccepteerd.

Spullen meenemen

Mag ik een rolstoel meenemen ?
Wij bieden passagiers met een mobiliteitsbeperking de mogelijkheid om comfortabel te reizen. U kunt daarom gratis uw eigen rolstoel meenemen. Om u optimaal van dienst te zijn, willen wij weten of u zelfstandig afstanden kunt lopen, trap kunt lopen of helemaal niet kunt lopen. Meld dit duidelijk bij uw boeking. Op basis van deze informatie zorgen wij voor de juiste begeleiding op de luchthaven. Wij adviseren om bij boeking en/of minimaal 72 uur voor vertrek contact op te nemen met ons callcenter zodat wij de juiste gegevens kunnen verzamelen en wij u kunnen informeren over de mogelijkheden.
Ik heb 72 uur van te voren geen rolstoel aangevraagd, kan ik toch een rolstoel krijgen?
Indien u slecht ter been bent, is op elke luchthaven een rolstoel beschikbaar. U dient zich minimaal 2,5 uur voor de geplande vluchttijd in te checken en bij het check-in personeel om een rolstoel te vragen.
Mag ik een fiets meenemen?
Aanvraag voor het vervoeren van een fiets gaat uitsluitend per mail of telefoon. Kosten per fiets: ca. 40 EUR, dit tarief verschilt per luchtvaartmaatschappij. Dit tarief is ook van toepassing voor een fiets in een fietskoffer. Zo moet u de fiets aanleveren: * Bijna lege banden * Opgeklapte of gedemonteerde pedalen * Stuur gedraaid in lengterichting * U mag geen fietspompen met CO2 gevulde patronen vervoeren * Bij voorkeur in een fietsdoos, meer informatie te verkrijgen bij de fietshandel
Mag ik een kinderwagen meenemen?
U mag alleen een inklapbare lichtgewicht paraplubuggy (5-7 kg) tot aan het vliegtuig meenemen. Alle overige buggy's en kinderwagens moet u bij de check-in balie als ruimbagage inchecken. Het is daarom handig om een draagzak mee te nemen voor gebruik op de luchthaven.
Mag ik een Maxi-Cosi meenemen?
U mag voor een baby tot en met 23 maanden een Maxi-Cosi of paraplubuggy (maximaal 5 kilogram) meenemen tot aan het vliegtuig. U neemt de baby tijdens de vlucht op schoot. Per volwassene mag slechts één baby op schoot meereizen. Er zijn geen wiegjes aan boord. Een uitzondering geldt als u voor uw baby een stoel heeft gekocht, dan kunt u de Maxi-Cosi mee aan boord nemen; een medewerker zal deze aan de stoel bevestigen. De Maxi-Cosi moet wel door de ANWB of TNO goedgekeurd zijn en een maximale afmeting hebben van 41 cm breed en 57 cm lang.

Visum en reisdocumenten

Visum
Voor Turkije geldt een visumplicht voor Nederlandse en Belgische paspoort houders. Vanaf 10 april 2014 kunnen vakantiegangers hun visum alleen nog online bestellen: https://www.evisa.gov.tr/en/ De kosten voor het visum zijn €15,- en moeten per creditcard betaald worden. U ontvangt het elektronische visum dan per e-mail. Deze moet uitgeprint en meegenomen worden. Op deze manier wil de Turkse overheid besparen op het personeel dat nu nog op luchthavens visa verstrekt aan aankomende passagiers. Het is vanaf 10 april dan ook niet meer mogelijk een visum te krijgen op een Turkse luchthaven. Een visum voor Turkije is zes maanden geldig. Reizigers mogen op een toeristenvisum maximaal drie maanden in Turkije blijven.
Welke reisdocumenten moet ik meenemen?
Voor Turkije: Voor reizen naar Turkije dient u in het bezit te zijn van een Nederlands paspoort met minimaal één lege visumpagina of een nationale identiteitskaart. Beide dienen minstens nog 6 maanden geldig te zijn bij binnenkomst in Turkije. Voor Turkije heeft u tevens een visum nodig. U dient het visum (een E-visum) voor vertrek aan te schaffen.
Naar welke landen mag ik reizen met mijn identiteitskaart?
Als Nederlandse staatsburger kunt u ervoor kiezen om te reizen met een paspoort dat geldig is over de gehele wereld of te reizen met een Europese identiteitskaart, die geldig is in de meeste Europese landen. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig. Op een identiteitskaart kunnen echter geen kinderen worden bijgeschreven. Een identiteitskaart kunt u uitsluitend aanvragen bij de gemeente waar u woonachtig bent en bij een beperkt aantal Nederlandse vertegenwoordigingen in Europa. De Nederlandse identiteitskaart is geldig voor reizen naar de volgende landen: Andorra, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden), Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden), Turkije, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

Bagage

Wat moet ik doen als mijn bagage beschadigd of zoek is?
Is uw bagage tijdens de vlucht beschadigd of zoekgeraakt, meldt dit dan direct op de luchthaven van aankomst bij de afhandelaar van de luchtvaartmaatschappij waarmee u heeft gevlogen en laat hiervan een rapport opmaken (zogenaamd P.I.R.-rapport). Zonder dit rapport is het niet mogelijk om de schade te claimen. Meldt de schade vervolgens zo snel mogelijk bij uw verzekeringsmaatschappij. Om tot schadevergoeding over te gaan dient u de originele nota´s te overhandigen. Indien uw koffer niet is gearriveerd op uw bestemming dient u ook een P.I.R. rapport op te laten maken. De afhandelaar zal u informeren hoe de verdere procedure zal verlopen.

Zwangerschap

Mag ik vliegen als ik zwanger ben?
Zwangere vrouwen mogen tot hun 28ste week van hun zwangerschap vliegen. Vanaf de 28ste tot hun 35ste week mogen zij vliegen mits zij een geldige door hun arts opgestelde gezondheidsverklaring meebrengen die niet ouder dan 7 dagen mag zijn op de dag van vertrek. Deze informatie dient u aan de service medewerkers bij de incheckbalie van de desbetreffende airline door te geven. Wij adviseren u ook om uw arts te raadplegen voordat u besluit om te vliegen.

Chartervluchten en lijndiensten

Wat is het verschil tussen een chartervlucht en een lijndienst?
Bij een chartermaatschappij is het definitieve vluchtschema onder voorbehoud van wijzigingen. De luchtvaartmaatschappij kan tot de dag van vertrek nog vluchtwijzigingen doorvoeren. Bij een lijndienst is het vluchtschema bij boeking direct bekend en wijzigingen in de dienstregeling komen zelden voor, daarom zijn lijndienstvluchten veel duurder dan de chartervluchten.
Waarom wijzigen mijn vertrektijden?
Ensar Travel biedt reizen aan met zowel chartervluchten als lijndiensten. Chartervluchtmaatschappijen zoals: Transavia, Pegasus en anderen, hebben het recht om de vertrektijden tot kort voor vertrek te wijzigen. Echter zijn wij hiervan afhankelijk en hebben helaas geen invloed op deze tijden. De vertrektijden voor lijndiensten staan doorgaans vast. Houdt u hierbij wel rekening met afwijkende annuleringsvoorwaarden.

Medicijnen

Mag ik medicijnen meenemen?
Vaste medische bagage mag u gewoon meenemen. U moet dan de medicijnen of dieetsupplementen wel apart aanbieden bij de handbagagecontrole. U hoeft dit niet in een doorzichtige zak te vervoeren en er geldt geen beperking op de hoeveelheid, mits deze binnen de toegestane handbagagevrijdom valt. Neem een Engelse versie van het recept van uw medicijnen mee voor het geval douane- of veiligheidsbeambten vragen stellen over uw medicijnen of injectienaalden. Vloeibare medische bagage moet worden doorgegeven aan de luchtvaartmaatschappij. U dient dan in bezit te zijn van een doktersverklaring. Gelieve dit ruim voor vertrek te melden aan Ensar Travel.
Mag ik medicijnen in mijn handbagage meenemen?
Dat mag, u moet medicijnen of dieetsupplementen wel apart aanbieden bij de handbagage controle. U hoeft dit niet in een doorzichtige zak te vervoeren en er geldt geen beperking op de hoeveelheid, mits deze binnen de toegestane handbagagevrijdom valt. Neem een Engelse versie van het recept van uw medicijnen mee voor het geval douane- of veiligheidsbeambten vragen stellen over uw medicijnen of injectienaalden. U hoeft uw medicijnen niet vooraf aan te melden.
Hoe oud mag een medische verklaring zijn?
Een medische verklaring mag niet langer dan een maand oud zijn. Bij voorkeur moet deze verklaring in het Engels zijn.

Kinderen zonder begeleiding

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen zonder begeleiding reizen?
U moet uw kind uiterlijk 48 uur van tevoren aanmelden. Degene die het kind naar de luchthaven brengt, moet zich samen met het kind bij de incheckbalie melden en daar een document voor de overdracht tekenen. Wij zorgen voor begeleiding van het kind van en naar het vliegtuig. De purser ontvangt het alleen reizende kind aan boord en draagt het kind bij aankomst op de bestemming over aan een begeleider van het luchtvaartmaatschappij ter plaatse. Er moet altijd een afhaler (van 16 jaar of ouder) op de luchthaven van bestemming zijn, anders gaat het kind op de vlucht mee terug. Deze afhaler moet zich vooraf melden bij de informatie balie van het luchtvaartmaatschappij op de desbetreffende luchthaven. U betaalt voor deze service een bepaald bedrag per kind per enkele reis. Kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar: Deze kinderen mogen alleen reizen en krijgen geen begeleiding. Maar als u dat wilt, kunt u de service zoals hierboven beschreven ook aanvragen voor uw kind in de leeftijd van 12 tot en met 15 jaar. U betaalt voor deze service een bepaald bedrag per kind per enkele reis. Voor minderjarigen reizend van/naar Frankrijk en Portugal geldt een aantal aanvullende regels.
Mag ik medicijnen in mijn handbagage meenemen?
Dat mag, u moet medicijnen of dieetsupplementen wel apart aanbieden bij de handbagage controle. U hoeft dit niet in een doorzichtige zak te vervoeren en er geldt geen beperking op de hoeveelheid, mits deze binnen de toegestane handbagagevrijdom valt. Neem een Engelse versie van het recept van uw medicijnen mee voor het geval douane- of veiligheidsbeambten vragen stellen over uw medicijnen of injectienaalden. U hoeft uw medicijnen niet vooraf aan te melden.
Hoe oud mag een medische verklaring zijn?
Een medische verklaring mag niet langer dan een maand oud zijn. Bij voorkeur moet deze verklaring in het Engels zijn.

Staat uw vraag er niet tussen?

Dit waren de meest gestelde vragen die door ons is opgesteld. Jouw vraag hoeft hier dus niet per sé tussen te staan. Wat je wel kunt doen is surfen naar onze contact pagina en daar jouw vraag aan ons te stellen. Wij doen ons uiterste best om binnen 24 uur jouw vraag te beantwoorden.